Auringonvalon simulointi

Vuodenaika 15. heinäkuuta klo 9-23, paikka Mikkeli

Auringonvaloa koskevien ominaisuuksien määrittäminen sijainnin perusteella on hyödyllistä kaikissa suunnitteluvaiheissa. Sen avulla on mahdollista arvioida rakennuksen ulkopuolisten ja sisätilojen aurinkosuojien vaikutusta lämpötilan vaihteluihin. Lisäksi on mahdollista selvittää valot ja varjot sekä sisä- että ulkotiloissa. 

Luonnonvalon simulointi

Auringonvalo ja päivänvalo ovat molemmat tärkeitä tilan yleisen valaistuksen kannalta, mutta ominaisuuksiltaan ne ovat hyvin erilaisia. Auringonvalo antaa korkealla valaistusvoimakkuudella voimakkaan kontrastin; riittävä taivaan hajasäteily varmistaa, että tilan eri alueilla tai sisätilojen ja ulkonäkymän välissä ei ole liian suurta kontrastia.

Auringonvaloon liittyvät seikat on hyvä ottaa huomioon jo rakennuksen muodon ja sijoittamisen suunnittelun vaiheessa. Väärät ratkaisut ilmansuuntien suhteesta tilojen sijaintiin tai rakennuksen geometrisen muodon osalta voivat estää auringonvalon sisäänpääsyn tai aiheuttaa ympäristön liiallista varjostusta. Ikkunoiden ilmansuuntiin perustuvassa järjestelyssä on hyvä huomioida ihmisten tiloissa viettämä aika ja kaikenlaiset mieltymykset suhteessa auringonvalon sisäänpääsyyn eri kellonaikoina. Auringonvalon varmistaminen on erityisen tärkeää asuinrakennuksissa – erityisesti talvikuukausina asuintiloissa, joita käytetään päivittäin pitempiä aikoja.

Share